MRT 2013 Žatec Češka

Med 30.10  in 1.11.2013 se je v Žatcu na Češkem odvijala najtežja preizkušnja za vodnike reševalnih psov (MRT – mission readiness test). Preizkušnje sta se udeležila Brina Pungerčič Perko in Zoran Laslavić ter pomočnika Matjaž Vekar in Ivan Šćulac.
Na pot smo se odpravili 29.10 v zgodnjih jutranjih urah.

Pot se je kar malo vlekla, a je bila ob šalah Zorana in Ivana zelo prijetna. Na Češko smo prispeli okrog 19. ure. Nastanili smo se v hotelu v kraju Chomutov, kjer smo tudi prespali.
Naslednji dan smo se spočiti in željni dela odpravili proti Žatcu. Po sprehodu po mestu Žatec smo se odpravili proti RDC centru, kjer so potekale prijave. Ob 17. uri smo na brzino postavili šotor in zložili zaboje z opremo, saj je ob 18. uri že sledil veterinarski pregled psov ter pregled opreme v RDC. Brina in Zoran sta dobila štartne številke in preizkušnja se je začela.
Zaradi smole z grelcem in agregatom smo v šotoru dejansko zmrzovali, saj so se proti jutru temperature spustile do -3 stopinje.

 

Po kratki, mrzli in neprespani noči so nas prišli iskat za prvo iskanje ob 4:30 zjutraj. Po končanem iskanju in čakanju na mrazu na ostale člane ekipe je sledil 15 km pohod.

V bazo smo prišli utrujeni in smo se veselili počitka.
Po kratkem počitku smo se ob 14. uri že odpravili na drugo delovišče, kjer sta se Brina z Rhani  in Zoran z Rain spopadla s tremi različnimi ruševinami, za konec pa je sledila še preizkušnja iz usposobljenosti vrvne tehnike.

 

Ob prihodu v RDC pa sta Brina in Zoran opravila še preizkus znanja prve pomoči, prve veterinarske pomoči in test iz INSARAG-a.
Ob 23:30 je sledil odhod na tretje delovišče, kjer sta se Brina z Rhani in Zoran z Rain spet spopadla z mrazom in nočjo. Po končanem iskanju smo nekateri v kombiju veselo zaspali, saj smo mislili, da nas peljejo na obljubljeno policijsko postajo, kjer bi tudi prespali. Žal pa temu ni bilo tako, kombi se je nareč na naše presenečenje ustavil na četrtem delovišču. Potrebno je bilo veliko volje, da sta se Brina in Zoran podala na ruševino, saj je bilo vse skupaj psihično že zelo naporno. Z delom sta zaključila ob 4:30 zjutraj. Prevoz nas je peljal na policijsko postajo, kjer smo tudi prvič prespali v toplem prostoru.
Po 12. urah nočitve in čakanja sta Brina in Zoran odšla na zadnje iskanje, kjer so preverjali ali pes sploh še zmore iskati po dveh dneh fizičnih ter psihičnih naporov. Brina in Rhani sta se izkazali več kot odlično, saj sta našli vse tri markerje v pičlih 6 minutah. Markerje sta uspešno našla tudi Zoran in Rain.


Z Brino sva prispela v bazo ob 17. uri in začela pospravljati tabor. Razglasitev je bila ob 19:30. Žal je Brini in Zoranu do uspeha zmanjkal kanček sreče. Sam lahko rečem ,da sta Brina in Zoran dala od sebe vse kar zmoreta in znata. Rain je delala zelo dobro, Rhani pa se je izkazala izjemno, saj je čez celo preizkušnjo zagnano in samostojno iskala ne glede na zahtevne pogoje.


Sama preizkušnja je zahtevala od vodnika in psa največjo fizično in psihično pripravljenost. V časovnem obdobju 36 ur je bilo potrebno oddelati 7 iskanj na 4 različnih deloviščih od katerih so bila 3 iskanja nočna. Brina z Rhani in Zoran z Rain sta našla 11 od 14 markerjev. Rhani je dejansko bila pri dveh markerjih več, Brini pa jih zaradi nepregledne ruševine žal ni uspelo prijaviti.


Po nočni vožnji smo v Postojno prispeli ob 6. zjutraj, utrujeni, a kljub neuspehu, dobro razpoloženi.    by Matjaž