Kateri pes je reševalni?

“Biti reševalec je način življenja.”

Reševalni pes je posebej šolan pes, ki pomaga reševati izgubljene, pogrešane, poškodovane ali ujete ljudi. Pogosto jih uporabljamo v izrednih razmerah, kot so naravne nesreče ter misije iskanja in reševanja. Reševalni psi so usposobljeni za opravljanje številnih nalog, sledenje s pomočjo vonja, iskanjem preživelih v porušenih zgradbah… Pomagajo lahko tudi pri reševanju iz vode, reševanju iz plazov ter drugih naravnih nesrečah.

Pes reševalec lahko postane samo tisti osebek, ki je karakterno stabilen, deloholik, vztrajen, rad sodeluje s svojim vodnikom, je iznajdljiv in poslušen. Z vsakodnevnim delom se pes reševalec pripravi na vse mogoče situacije, ki ga lahko tekom njegove delovne kariere doletijo. Treningi se delijo v dve disciplini, ki pa se nenehno prepletata – poslušnost in iskanje. Poslušnost psa reševalca je dokaj zahtevna, a nujna, saj mora biti pes obvladljiv v vseh situacijah. Vključuje prinašanje predmetov, hojo po lestvi, čakanje, vpoklic, itd. Pri treningu iskanja pogrešanih oseb pa gre za proces, v katerem razvijamo pasje nagone in jih preusmerimo v našo korist oziroma naučimo psa, da išče izgubljene osebe. Pri tem ne uporabljamo predmetov pogrešane osebe, ampak pes išče človeški vonj.

Več o usposabljanju reševalnih psov si lahko ogledate na povezavi Mednarodne zveze reševalnih psov: PRAVILNIK IRO FCI

Če vas zanima naše delo, treningi reševalnih psov ali pa potrebujete le dodatne informacije vas vabimo, da nas obiščete!