MEDNARODNA USPOSABLJANJA – MRT 2010

IRO (Mednarodna organizacija reševalnih psov), ki združuje 94 društev iz 36 držav, ki v svojih vrstah usposabljajo pse in vodnike za reševanje v ruševinah, iz vode, izpod plazov, za iskanje po sledi in iskanje pogrešanih v naravi, vsako leto organizira preizkušnjo usposobljenosti za posredovanje v mednarodnih reševalnih akcijah. Letos je bil test usposobljenosti za mednarodno posredovanje (MRT ali Mission Readiness Test) organiziran v vojaškem objektu Tritolwerk blizu Wiener Neustadta v Avstriji. Testa se je v dveh 36-urnih terminih od 02. do 06. novembra udeležilo 36 vodnikov s psi iz 8 držav. Udeležili sta se ga tudi naši dve Petri, Petra Prebeg, ki je s svojo psičko Čilo že enkrat uspešno opravila ta preizkus in je tudi članica slovenske Enote za hitro posredovanje, in Petra Rant, ki se je s psičko Murko preizkusa udeležila prvič

Preizkus traja neprekinjeno 36 ur, v tem času vsak vodnik s psom preišče 7 delovišč z neznanim številom ponesrečencev (letos jih je bilo skupno 14), opravi test vzdržljivosti na nočnem 10 km pohodu s polno opremo, preizkus vrvne tehnike, prve pomoči ponesrečencu , prve veterinarske pomoči ter poznavanja smernic INSARAG (Smernice Mednarodne svetovalne skupine za iskanje in reševanje). Preizkusa se lahko udeležijo le najbolje fizično in psihično pripravljeni timi, ki imajo opravljen najvišji izpit iz iskanja v ruševini. Njihovi psi morajo biti pripravljeni podnevi in ponoči, ob minimalnem počitku in ob neprestanem motenju, iskati in nakazati ponesrečence v globini, na višini in na težko dostopnih mestih v ruševinah. Takega iskanja so zmožni le psi, ki jim je iskanje največji užitek. Hkrati pa je preizkus v veliki meri odvisen od iznajdljivosti vodnika v pogojih, ki so precej drugačni, kot na izpitih in tekmovanjih, in so čim bolj približani dejanskim pogojem ob katastrofah, ko je potrebno poleg iskanja ponesrečencev upoštevati tudi nevarnosti zase in za psa, izbrati pravilno taktiko iskanja, in tudi ustrezno poročati.

Preizkus organizira IRO enkrat letno, velja pa tri leta. Seznam vseh vodnikov in psov, usposobljenih za mednarodno posredovanje, ter vodij enot, je objavljen na domači strani IRO.

Celotno poročilo predsednika IRO o MRT z leto 2010 je dostopno na tej povezavi: The toughest European Rescue Dog Mission Readiness Test In the Tritolwerk in Lower Austria from 02. – 06.11.2010.

Na letošnji preizkušnji je bilo uspešnih 16 timov, med njimi tudi članica KVRP Postojna, PETRA RANT z MURKO.

ČESTITAMO!