IRO mednarodna vaja, 10.-12.10.2014

Od 10.-12. oktobra je v Zatecu potekala IRO mednarodna vaja ekip, katere se je udeležilo 16 ekip iz 6 držav (8 iz Slovenije, 3 iz Češke, 2 iz Hrvaške ter po 1 iz Italije, Nemčije, Slovaške). Ekipo KVRPP smo sestavljali vodja Borut Modic z Isho ter Andrej Sterle z Gezo in Sava Zibler s Furjo.

 

Ob registraciji je potekal tudi detajlni pregled opreme vodnikov, kar se je zgodilo prvič. Delovišč je bilo 5, od tega 3 ruševina in 2 IPO. Poleg tega se je preverjalo tudi znanje iz vrvne tehnike (pasivni spust vodnika in psa), INSARAG-a (pisno), prve pomoči za psa (pisno in praktično) ter humane prve pomoči (praktično).

  


Vmes pa seveda še 10 km pohod (v našem primeru nočni). Vrstni red delovišč je bil za vse ekipe enak, naloge pa so se opravljale v paketih po dva, najprej ruševina in IPO, nato pohod in nočna ruševina ter na koncu še ruševina in IPO. Prva ekipa je pričela z delom v soboto ob 7.uri, zaključek vaje je bi v nedeljo ob 16.uri.

  


Vseh pogrešanih je bilo 12, vseh možnih točk pa 2200. Za pozitiven uspeh na vaji je bilo potrebno najti 70% pogrešanih (9) in hkrati doseči 70% vseh možnih točk (1540). Naša ekipa je delala odlično od samega začetka, kar nam je dalo veliko pozitivne motivacije, skupno smo našli 11 pogrešanih, zgrešili smo enega na zadnjem delovišču (IPO), ko je bila prisotna že utrujenost, predvsem psihična. Vse skupaj je zadostovalo za odličen uspeh 83% in osvojeno 3.mesto. Najbolje so se odrezali kolegi iz Nove Gorice, druga je bila ekipa iz Češke. Skupno je bilo uspešnih kar 13 ekip od 16.

Pa še rezultati…