Vaja MOL 2013, 17.-19.05.2013

Tretji vikend v maju, Mestna občina Ljubljana in Društvo vodnikov reševalnih psov Slovenije tradicionalno organizirata Vajo vodnikov reševalnih psov. Vaja je simulacija popotresne situacije v Ljubljani in okolici, ter preizkuša delo reševalnih psov in njihovih vodnikov pa tudi utečenost vse logistike, ki spada k tovrstni situaciji. Letos se je vaje udeležilo 20 ekip iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Nemčije, Srbije in Slovenije.

Postonjsko društvo je zastopala ekipa v sestavi: Majda in Laki, Mitja in Tobi, ter Brina in Rhani. Ker je vaja neverjetno naporna in zahtevna – v 20 urah mora ekipa preiskati 6 delovišč, opraviti orientacijski pohod, ter preizkušnje iz vrvne tehnike in prve pomoči – je nismo vzeli kot tekmovanje, temveč kot priložnost za nabiranje novih izkušenj. Nekateri smo se učili voditi in usklajevati delo ekipe, drugi smo prvič spoznavali kako tovrstna vaja sploh izgleda. Psi so delali dobro, vseeno pa se je zahtevnost vaje izkazala malo nad našo pripravljenostjo, saj nam je ušlo kar nekaj markerjev. Naučili smo se veliko o svojih psih in ugotovili kaj vse moramo na treningih še izpiliti.

Najvažneje je, da smo uspešno prestali preizkus ekipnega dela. Vseh 20 ur smo delali usklajeno in brez konfliktov, ter preizkušnjo zaključili izčrpani, vendar zadovoljni.

Napisala: Brina Pungerčič Perko