PRAVLJIČNE URICE V MATIČNI KNJIŽNICI KAMNIK, 12.-13.03.2013

 

PRAVLJIČNE URICE V MATIČNI KNJIŽNICI KAMNIK

Rhani, Nemota in mene, njuno vodnico Brino, so z Matične knjižnice Kamnik povabili na predstavitev reševalskega dela na pravljičnih uricah za otroke. Na Gorenjskem se reševalcev sicer ne manjka, vendar so v knjižnici za nas izvedeli preko poznanstev.  Saj veste kaj pravijo, dober glas seže v deveto vas 😉   Pravljične urice so namenjene otrokom različnih starosti. V prvi skupini smo se srečali z otroci starimi od 4 do 8 let, v drugi pa od 2 do 4 leta. Udeležba na uricah je bila rekordna, saj je prišlo precej novih otrok, ki so si želeli predvsem stika s psi.

 

 

 

 

 

 

 

V uvodnem delu sem otrokom najprej predstavila kako se pravilno obnašamo v bližini (tujega) psa, ter kaj pes potrebuje za srečno življenje. Nato pa so otroci imeli priložnost Rhani in Nemota pobožati in jima za posladek dati par briketov. Ker sta moja psa precej velika, je bilo nakatere na začetku malo strah, vendar smo ga skupaj vsakič premagali. V drugem delu ure, so pravljičarke otrokom povedale pravljico o reševalki Rhani. Pravljica (večinoma) temelji na resničnih prigodah in prihaja izpod peresa mojega moža Uroša. V zaključnem delu sva z Rhani pokazali iskanje »pogrešanega« med knjižnimi policami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Druženje z otroci je bilo prijetno in zabavno, zato so nas v prihodnjih tednih povabili še v knjižnici v Komendi in Šmarci, ter na eno od kamniških osnovnih šol. Tovrstne delavnice so velikega pomena za osveščanje otrok (in staršev) o pravilnem rokovanju s psi. Edino tako pa lahko preprečimo mnoge tragične zgodbe pasjih življenj, ki se večinoma končajo v zavetiščih ali pod injekcijo.

Brina