Helikoptersko usposabljanje za iskanje in reševanje pogrešanih oseb

23.10.2010 se je 6 članov našega kluba z svojimi psi udeležilo helikopterskega usposabljanja za iskanje in reševanje pogrešanih oseb.
Na sončno soboto smo tako v šolskih klopeh sedeli Albina in Eli, Jože in Miško, Hojka in Pika, Jana in Nesi, Rebeka in Daks ter Primož in Vita. Poleg nas so se usposabljanja udeležili tudi člani drugih klubov vodnikov reševalnih psov.

 
Prvi (teoretični) del usposabljanja je potekal v izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu.
Spoznali smo helikoptersko floto slovenske vojske in policije, njene tehnične specifikacije ter značilnosti.
V teoriji smo spoznali vse pomembnejše dejavnike, ki vplivajo na let helikopterja, kako komunicirati z posadko helikopterja in katere informacije jim moramo posredovati v naši komunikaciji z njimi.
Po nekaj urah v predavalnici smo se polni pričakovanj odpeljali na letališče Brnik. Tam so nas že čakali inštruktorji 15. helikopterskega bataljona. Teorija iz predavalnice se je začela spreminjati v prakso.
Še enkrat smo dobili natančne napotke kako vstopati in izstopati iz helikopterja, kako se pravilno namestiti skupaj z našimi psi v helikopterju ter na kaj moramo biti pri tem še posebej pozorni.
Razdelili smo se v skupine in najprej vse skupaj večkrat ponovili »na suho« ob ugasnjenem helikopterju. Vadili smo na helikopterju HE BELL 412. Nato pa je šlo zares.

   
Prva skupina je odšla proti vzletni ploščadi in počakala na prilet helikopterja, se vkrcala vanj in odletela. Med tem se je ob vzletni ploščadi že pripravila druga skupina.
Prva skupina je priletela nazaj, se izkrcala ter počakala, da se je vkrcala in odletela druga skupina. Tako so se zvrstile vse skupine.
Sam helikopterski let je bil za večino udeležencev nekaj posebnega,saj smo se prvič peljali z helikopterjem. Nekateri smo uživali boj, nekateri malo manj ravno tako kot naši štirinožci. Let je trajal približno 10 minut tako, da smo si iz zraka lahko dodobra ogledali okolico letališča Brnik.
Ko so z poletom zaključile vse skupine, smo si v hangarju slovenske vojske ogledali še večji helikopter AS AL 532 COUGAR.
Sledila je še skupinska fotografija in usposabljanje se je za vse udeležence uspešno zaključilo.
Nekateri pa so bili nad helikopterji tako navdušeni, da so se prijavili že na nadaljevalni tečaj, ki poteka na reaktivnih letalih 😀

 

 

Napisal : Primož Ženko

Tukaj pa še nekaj slikic 😉