20-20-2

Klub vodnikov reševalnih psov Postojna je svojo 20 obletnico proslavil na 20. svetovnem prvenstvu v Novi gorici z 2. mestom in s samo 1 točko zaostanka ( od 89 možnih) za svetovnim prvakom. Vsak tekmovalec lahko doseže 300 točk, najmanjše možno število za pozitivno oceno pa je 210.

Prvič je svetovno prvenstvo reševalnih psov v Sloveniji potekalo leta 1999, takrat so naši člani dosegli eno 3. in eno 7. mesto. Letos je naš član Borut s svojim psom Rayem poskrbel za prestižno promocijo kluba, mesta, regije in seveda države z laskavim nazivom.

2. mesto na svetovnem prvenstvu je izjemen dosežek za vsakega tekmovalca, ne glede na to ali gre za avtomobilske dirke, nogomet ali karkoli drugega.
Ko gre za tekmovanje pri katerem sodeluje žival je stvar še bolj zapletena. Poleg tega, da se mora lastnik dobro pripraviti na tekmo, mora prav tako dobro pripraviti svojega psa. Treba je doseči kvalifikacije (kar pomeni najmanj 270 točk), da sploh prideš na svetovno prvenstvo. Tukaj pa odločajo malenkosti in velikokrat tudi vodnikova psihološka pripravljenost oziroma njegova trema.
Kakorkoli, vedno je pri teh tekmovanjih dosežek že to da si sploh uvrščen, kar pomeni da dosežeš pozitiven rezultat. Letos je na prvenstvu reševalnih psov sodelovalo 118 tekmovalcev, od tega je bilo 36 uvrščenih, vsi ostali pa iz takega ali drugačnega razloga niso uspeli doseči uvrstitve.
V Novo Gorico so pripotovali iz vseh držav EU pa tudi iz Argentine, Južne Koreje, Ukrajine, Rusije in Japonske.

Po prvenstvu smo v klubu pripravili pogostitev za vse člane in vabljene goste.

  

Namestnik poveljnika CZ občine Postojna s sodelavcem in nekaj minut nam je namenil tudi postojnski župan g. Verbič. Naša predavalnica se je za en dan spremenila v banketno sobo. Borut in Ray sta si s svojim dosežkom zaslužila veliko torto, ki sta jo (no ja vsaj Borut) z veseljem delila s sočlani. Prijetno vzdušje praznovanja smo izkoristili za kovanje načrtov za prihodnost. Prihodnje leto se svetovno prvenstvo reševalnih psov seli na Dansko. Glavna sodnica bo Slovenka Katja Skulj, ki je letos sodelovala kot pomočnica glavnega sodnika.

  

  

  
Postojnski klub že pripravlja ekipo za svetovno prvenstvo za naslednje leto, koliko članom se bo uspelo uvrstiti na kvalifikacijah pa je še vprašanje, najtežje je doseči kvalifikacijo v disciplini iskanja zasutih v ruševini. V Sloveniji primernih delovišč ni, odhodi v tujino pa so vedno povezani z visokimi stroški, ki omejujejo možnosti članov za dosežke na tekmovanjih in seveda, ali pa še bolj, tudi na svetovnem prvenstvu.

  

 

 

 Rezultati

Fotografije na fb